Häädön eteneminen

Vuokranantajan käynnistämä häätö kestää yleensä useamman kuukauden. Häätöä kannattaa välttää viimeiseen asti, sillä uuden asunnon saaminen voi olla häädön jälkeen vaikeaa.

Jokaisesta maksamattomasta vuokrasta tulee maksuhuomautus. Häätötoimenpiteisiin ryhdytään kuitenkin vasta 2–3 kuukauden vuokraveloista.

Vuokranantaja voi käynnistää häädön joko purkamalla ensin vuokrasopimuksen tai hakemalla suoraan häätötuomion käräjäoikeudesta. Vuokranantajalle on usein kätevämpää hakea suoraan häätötuomio. Häädön etenemisessä vuokrasopimuksen purku voi siis jäädä välistä.

1. Vuokrasopimuksen purku

Vuokrasopimuksen purkamisen tarkoituksena on saada asukas joko lähtemään asunnosta tai maksamaan vuokransa vapaaehtoisesti. Purku astuu voimaan heti ilman irtisanomisaikaa eikä siitä tarvitse varoittaa etukäteen. Se on toimitettava aina kirjallisesti ja todisteellisesti vuokralaiselle.

Voit estää häädön tässä vaiheessa, jos vuokranantaja suostuu sopimaan kanssasi maksusuunnitelman veloille tai vuokravelat maksetaan kokonaan pois. Jos pääset maksusopimukseen, varaudu maksamaan joka kuukausi yksi koko vuokra ja lisäksi rästin lyhennyserä. Toimi näin:

  • Selvitä toimeentulotukioikeutesi, jos olet pienituloinen. Lue lisää toimeentulotuesta Kelan verkkosivuilta.
  • Jos sinulla on lisäksi muita velkoja ja maksuongelmia, yritä päästä edes väliaikaiseen maksusopimukseen vuokranantajan kanssa, jotta saat lisäaikaa esimerkiksi sosiaalisen luoton tai Takuusäätiön takauksen saamisen selvittämiseen. Kerro suunnitelmasta vuokranantajalle ja laita vuokravelan maksu etusijalle ennen muiden velkojen lyhentämistä.
  • Toimi kuitenkin nopeasti, sillä vuokranantaja lähtee todennäköisesti pikaisesti hakemaan häätötuomiota käräjäoikeudesta. Siitä tulee lisäkuluja ja se aiheuttaa sinulle maksuhäiriömerkinnän luottotietoihin.

Joskus vuokranantaja hakee häätötuomion maksusopimuksesta huolimatta, mutta ei laita velkaa ulosoton perittäväksi. Silloin vuokranantaja saa velat nopeasti ulosottoon, ellei maksuohjelmaa noudateta. Samoin häätö käynnistyy tarvittaessa nopeasti.

2. Häätötuomio käräjäoikeudesta

Käräjäoikeuden antamassa häätötuomiossa vuokralainen velvoitetaan muuttamaan pois asunnosta ja maksamaan velat. Tuomio antaa vuokranantajalle oikeuden laittaa vuokravelat ulosoton perittäväksi. Lisäksi ulosotolla on oikeus muuttaa tavarasi pois asunnosta, mikäli et itse sitä tee määräpäivään mennessä. Häätötuomiossa on päivämäärä, johon mennessä asunnosta voi lähteä itse ilman ulosoton toimia.

Tässäkin vaiheessa häädön voi estää samoin kuin edellä, eli sopimalla maksusuunnitelman tai maksamalla rästit pois. Käräjäoikeuden häätötuomiosta seuraa aina maksuhäiriömerkintä ja kuluja.

3. Ulosottoviranomaiset toimittavat häädön

Vuokranantaja ei saa toimittaa häätöä itse, vaikka vuokralainen ei olisi lähtenyt asunnosta viimeistään häätötuomiossa määrättynä päivänä. Esimerkiksi oven lukkoa ei saa vaihtaa, vaan vuokranantajan on pyydettävä ulosottoa häätämään asukkaat ja poistamaan asunnossa oleva omaisuus.

Häätö tulee vireille ulosottoon, kun vuokranantaja toimittaa sinne tuomioistuimesta saamansa häätötuomion. Sen jälkeen ulosotto lähettää vuokralaiselle muuttokehotuksen, jossa annetaan vielä 2–3 viikkoa aikaa muuttaa itse. Häätöön voi hakea lykkäystä, mutta ulosottomies harkitsee sen myöntämisen edellytykset tapauskohtaisesti. Ulosoton toimittamasta häädöstä voit lukea lisää ulosottolaitoksen verkkosivuilta.

Häätö omistusasunnosta

Asunto-osakeyhtiö voi ottaa osakkaan asunnon hallintaansa maksamattomien yhtiövastikkeiden vuoksi enintään kolmen vuoden ajaksi. Asiasta päättää taloyhtiön yhtiökokous. Yhtiökokouksen päätös asunnon hallintaan ottamisesta ei vielä sellaisenaan käynnistä häätöä asunnosta. Ensin on saatava tuomioistuimen vahvistus yhtiökokouksen päätökselle. Sen jälkeen taloyhtiö voi kääntyä ulosottoviranomaisen puoleen. Häätömenettely on pääpiirteissään samanlainen kuin vuokralaisella.

Häädettävän omaisuus

Ulosottomies saa päättää häädettävän asunnossa olevan omaisuuden poiskuljettamisesta ja säilyttämisestä tai hävittämisestä. Hän tekee päätöksen, kun asukkaalle ilmoitettu muuttopäivä on mennyt.

Talteen otetaan vain sellainen omaisuus, jolla on myyntiarvoa: esimerkiksi toimivat kodinkoneet, viihde-elektroniikka, korut ja taide-esineet. Arvoton ja vähäarvoinen omaisuus, kuten huonokuntoiset huonekalut hävitetään.

Kysy omaisuuden säilyttämisestä ulosottomieheltä

Ole itse aktiivisesti yhteydessä ulosottomieheen mahdollisimman pikaisesti, jos haluat saada itsellesi jotakin omaisuudestasi. Talteen otettavan omaisuuden säilytysaikaa ei ole laissa tarkasti määrätty, vaan se riippuu esimerkiksi ulosoton säilytysmahdollisuuksista.

Häädetylle on varattava mahdollisuus noutaa omaisuutensa pois kohtuuajassa, esimerkiksi kuukaudessa. Sen jälkeen se myydään, ja myynnistä saadut rahat tilitetään vuokravelkoihin ja muille mahdollisille velkojille.

Ihmisillä on myös omaisuutta, jolla ei ole myyntiarvoa, mutta se on heille muuten arvokasta. Tällaista erityisomaisuutta, kuten valokuvia sekä muita tunnearvoa sisältäviä esineitä ja asiakirjoja on säilytettävä siten, että häädetyllä olisi mahdollisuus hakea ne. Häädöstä tehdään aina pöytäkirja. Pöytäkirjassa kerrotaan, mihin asti häädettävän omaisuutta säilytetään sekä mistä omaisuuden voi hakea.

Älä jää yksin.

Ole yhteydessä maksuttomaan neuvontaan Takuusäätiön velkalinjalle tai chattiin, jos haluat jutella tilanteestasi. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi.

Siirry sivulle

Lue myös

Oliko sivusta sinulle hyötyä?