Perinnän ja ulosoton eteneminen
Maksamatonta velkaa, kuten lainaa tai laskua voi periä joko perintätoimisto tai ulosotto. Yleensä perintätoimisto perii velkaa ennen kuin se siirretään ulosoton perittäväksi.Perinnästä velan voi siirtää ulosottoon käräjäoikeudesta haettavalla maksutuomiolla. Valtion ja kunnan perimät velat ovat suoraan ulosottokelpoisia, eli ne eivät vaadi maksutuomion hakemista. Velkoja siirtää laskun tai velan yleensä ensin perintätoimistoon, jos sitä ei makseta maksuhuomautuksista huolimatta. Perintätoimisto tai velkoja voi siirtää laskun tai velan ulosoton perittäväksi, jos sitä ei edelleenkään makseta.
Perinnän ja ulosoton eteneminen pähkinänkuoressa
Velan perintä etenee yleensä kahden viikon jaksoissa. Alla esitetyt ajat ovat esimerkki siitä, miten laskun perintä nopeimmillaan etenee. Velka voi siirtyä ulosottoon aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua laskun alkuperäisestä eräpäivästä. On tavallista, että perinnän eteneminen ja velan siirtyminen ulosottoon kestää kuitenkin tätä kauemmin. Kuvassa esitetään tavallisen laskun, kuten kulutusluoton perinnän eteneminen. Perinnän ja ulosoton eteneminen PDF-tiedostona.
Maksuhäiriömerkintä ja maksuviivemerkinnät perinnän edetessä
Perinnästä velan voi siirtää ulosottoon käräjäoikeudesta haettavalla maksutuomiolla. Maksutuomion yhteydessä ja ulosoton alkaessa tulee yleensä maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Rekistereitä ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Dun & Bradstreet Finland Oy. Lisäksi maksamattomasta velasta tulee maksuviivemerkintä Verohallinnon ylläpitämään positiiviseen luottotietorekisteriin, jos lasku on ollut maksamatta yli 60 päivää. Maksuviivemerkintä ei ole kuitenkaan virallinen maksuhäiriömerkintä.
Laskun ajautuminen perintään ei yleensä vielä tarkoita, että sinulle tulee maksuhäiriömerkintä. Velkoja voi ilmoittaa tiedon maksamattomasta laskusta suoraan luottotietorekisteriin, jos:
- lasku on ollut maksamatta vähintään 60 vuorokautta
- olet saanut laskusta maksukehotuksen 21 päivää aiemmin
- luottosopimuksessasi on mainittu, että maksuhäiriö ilmoitetaan luottotietorekisteriin
- et ole tehnyt laskun maksusta maksusopimusta velkojan kanssa.
Julkisoikeudelliset eli valtion lähettämät laskut ovat suoraan ulosottokelpoisia, eli niihin ei tarvitse hakea maksutuomiota. Tällaisten velkojen ulosmittauksesta ei tule maksuhäiriömerkintää, jos velkaa voidaan periä tuloistasi. Julkisoikeudellisia velkoja ovat esimerkiksi terveydenhoitomaksut, sakot ja verot.
Perinnän ja ulosoton kulut
Perinnästä ja ulosotosta tulee lisää kuluja alkuperäisen laskun tai velan lisäksi. Näitä kuluja ovat muun muassa maksumuistutusten maksut, kulut maksusuunnitelmista sekä oikeudenkäyntimaksut ja ulosoton taulukkomaksut. Laskulle kertyy myös muun muassa viivästyskorkoa. Kulujen määrä riippuu muun muassa velkojen kokonaismäärästä. Yleinen viivästyskorko on Euroopan keskuspankin asettama viitekorko + 7 %-yksikköä. Korkolain mukaisen päivitetyn viivästyskoron löydät Suomen pankin tilastosta.
- Tarkista laskusta, että siinä olevat velan tiedot ja määrät ovat oikein.
- Epäselvässä tilanteessa ole yhteydessä laskun lähettäjään ja pyydä tarkemmat tiedot velasta.
Lisäkuluista huolimatta lainan tai laskun päästäminen perintään tai ulosottoon voi olla järkevää. Ulosotto esimerkiksi katkaisee velkakierteen, kun uutta lainaa ei enää saa. Velkojen maksaminen ulosoton kautta olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla on paljon velkoja ja tulosi eivät riitä niiden maksamiseen.
Usein kysyttyä perinnästä ja ulosotosta
Klikkaamalla kysymystä, näet vastauksen usein kysyttyihin kysymyksiin perinnästä ja ulosotosta. Olethan yhteydessä neuvontaamme Velkalinjalle tai chattiin, jos et löytänyt vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen.