Maksuvaikeudet eri tilanteissa
Maksuvaikeudet ovat yleisiä, eikä niitä tarvitse hävetä. Pitkään jatkuneet taloushuolet voivat myös lamaannuttaa. Tee aluksi vain tärkein ja anna itsellesi aikaa pohtia rauhassa erilaisia vaihtoehtoja selvitä veloista. Mitään päätöstä ei tarvitse tehdä heti.Jos kohtaat maksuvaikeuksia, tärkeintä on turvata oma asuminen. Maksa aina ensimmäiseksi vuokra tai vastike sekä sähkölasku. Vältä nopeita ratkaisuja, kuten uuden lainan ottamista korkeilla koroilla. Muiden laskujen, kuten kulutusluottojen maksamatta jättäminen on parempi vaihtoehto kuin jättää vuokra maksamatta.
Voit toimia tällä sivustolla annettujen ohjeiden mukaan tai ottaa yhteyttä suoraan maksuttomaan neuvontaamme. Usein on helpottavaa, jos rahahuolista pääsee juttelemaan toiselle.
Selvitä ensimmäiseksi, mitkä ovat välttämättömiä menoja ja kuinka paljon saat kuukausittain rahaa. Tulojen ja menojen budjetoiminen esimerkiksi budjettilaskurilla auttaa hahmottamaan, mihin kaikkeen rahaa on varattava kuukauden aikana. Velkoja voit lyhentää, jos välttämättömien menojen jälkeen jää rahaa.
Esimerkki suositeltavasta laskujen maksujärjestyksestä:
- Vuokra, sähkö ja muut asumiskulut
- Ruoka ja lääkkeet
- Puhelinlasku
- Polttoaine, bussilippu, vakuutukset jne.
- Muut velat
Onko sinulla yksi tai useampi seuraavista maksuvaikeuksista?
Alle on listattu tyypillisiä maksuvaikeuksia, joita kohtaamme neuvonnassa. Jos oma tilanteesi mietityttää tai kuormittaa, ole matalla kynnyksellä yhteydessä Takuusäätiön neuvontaan.
1. Vuokraa tai vastiketta maksamatta
Vuokra ja vastike kannattaa maksaa aina ensimmäiseksi. Ole yhteydessä vuokranantajaan heti, jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokraa. Vuokranantaja voi antaa sinulle maksuaikaa tai voitte sopia vuokran maksamisesta erissä. Vuokranantaja voi hakea häätöä, jos sinulla jää kaksi vuokraa maksamatta. Jos vastike jää maksamatta kolmen kuukauden ajalta, taloyhtiö voi ottaa asunnon haltuun. Tällöin asuntoa ei voi myydä. Pohdi asunnon myyntiä hyvissä ajoin.
2. Sähkölasku tai muita laskuja rästissä
Laskuista on yleensä helpointa sopia ennen eräpäivää, kun ne ovat vielä alkuperäisellä laskuttajalla. Vaikka lasku olisi siirtynyt perintään, voit neuvotella lisää maksuaikaa tai sopia uuden maksusuunnitelman perintätoimiston kanssa. Eräpäivän siirtoa tai uutta maksusuunnitelmaa ei kannata sopia, jos sopimusta ei pysty noudattamaan.
Joillakin sähköyhtiöillä eräpäivää voi siirtää tietyissä tapauksissa itse sähköyhtiön sähköisessä asiointipalvelussa. Jos sähkölaskuja jää maksamatta, sähköyhtiö voi katkaista sähköt. Hae tarvittaessa Kelan etuuksia tai selvitä, voitko saada apua paikallisesta diakoniasta.
3. Rahat eivät riitä velkojen maksamiseen
Jos sinulla on useampi velka, kiinnitä huomiota maksujärjestykseen. Sovi velkojien kanssa sopivista kuukausieristä tai mahdollisuudesta maksuvapaaseen. Jos pakollisten menojen jälkeen jää rahaa, voit tällöin kokeilla vyöryttämistä eli maksaa velkoja esimerkiksi pienimmästä velasta alkaen. Tutustu velkojen vyöryttämiseen. Pohdi, onko sinulla myytävää omaisuutta, jolla voisit maksaa velkoja.
Maksa aina ensimmäisenä asumisen kulut ja muut välttämättömät menot, kuten puhelinlasku ja lääkkeet. Laskujen maksamatta jättäminen voi tuntua pahalta, etenkin jos maksusuunnitelmia ei pysty syystä tai toisesta sopimaan. Otathan yhteyttä neuvontaamme, jos tilanne kuormittaa.
Pohditko lainojen yhdistämistä?
Jos pohdit yhdistelylainan hakemista, lue tarkasti lainan ehdot: selvitä lainan todellinen vuosikorko sekä takaisin maksettava kokonaismäärä. Vakuudeton yhdistelylaina voi tulla kalliiksi, jos siinä on pieni kuukausierä ja pitkä takaisinmaksuaika.
Lue lainojen yhdistämisestä4. Etkö saa enää uutta lainaa velkojen maksamiseen ?
Kun uutta luottoa ei enää saa, se pysäyttää miettimään muita keinoja selviytyä tilanteesta. Joskus velkojen päästäminen ulosottoon voi vähentää kuormitusta ja vapauttaa rahaa arjen menoihin. Lue lisää velkojen maksamisesta ulosoton kautta. Ulosotto voi olla myös välivaiheena esimerkiksi ennen Takuusäätiön takaamaa pankkilainaa tai yksityishenkilön velkajärjestelyä.
5. Velat ovat ulosotossa
Velkoja voi maksaa myös ulosoton kautta. Jos velat ovat ulosotossa eikä jäljelle jäävä raha riitä elämiseen, sinulla voi olla mahdollisuus saada toimeentulotukea Kelasta. Kysy myös ulosoton helpotuksista omalta ulosottomieheltäsi. Jos velkoja on ulosotossa paljon ja velat eivät lyhene, selvitä muita vaihtoehtoja:
- Selvitä omalta hyvinvointialueeltasi, voitko saada hyvinvointialueen myöntämää sosiaalista luottoa.
- Jos vakuudeton velkamääräsi on 2 000-34 000 € tai yhdessä puolisosi kanssa korkeintaan 45 000 €, tutustu Takuusäätiön takaamaan järjestelylainaan.
- Selvitä mahdollisuutesi hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä.
Kaikki velat myös vanhenevat jossakin vaiheessa. Lue lisää velkojen vanhentumisesta.
Älä jää yksin
Raha-asiat ovat henkilökohtaisia, mutta voi olla helpottavaa, jos pystyt puhumaan asiasta luotettavan ihmisen kanssa. Jaettu huoli ei ole niin raskas kantaa.
Soita nimettömästi maksuttomaan neuvontaamme Velkalinjalle tai juttele asiantuntijamme kanssa chatissa.