Positiivinen luottotietorekisteri – 7 asiaa, jotka siitä on hyvä tietää

Positiivinen luottotietorekisteri otettiin käyttöön 1.4.2024. Se on uusi valtion ylläpitämä rekisteri, joka koskettaa meitä kaikkia. Kokosimme seitsemän asiaa, jotka rekisteristä on hyvää tietää.

1. Positiivisesta luottotietorekisteristä saat tietoja omista luotoistasi

Positiivisesta luottotietorekisteristä näet sinulle myönnettyjen luottojen määrän, maksetut lyhennykset ja luoton päättymispäivän sekä muut lainan yksityiskohdat kuten esimerkiksi koron. Rekisterissä näkyy esimerkiksi:

  • asuntolainat
  • autolainat
  • kulutusluotot
  • luottokortit
  • opintolainat
  • osamaksurahoitukset

Rekisteri helpottaa oman lainatilanteen selvittämistä, koska tietoja omista luotoista saa kootummin yhdestä paikasta. Ajantasaisten tietojen saaminen voi vaatia kuitenkin tietojen keräämistä myös muualta. Esimerkiksi ulosotossa olevien velkojen lyhentyminen voi näkyä viiveellä. Rekisterissä näkyvät lainasummat kertovat lainan pääoman eivätkä sisällä korkoja ja kuluja, jotka voivat ulosotossa olla huomattavakin osa velasta.

Jos huomaat omissa lainatiedoissasi virheitä, ole yhteydessä positiiviseen luottotietorekisteriin.

2. Luotonantaja voi jatkossa tarkistaa tietosi positiivisesta luottotietorekisteristä, kun haet uutta luottoa

Kun haet luottoa 1.4.2024 lähtien, luotonantaja voi tarkistaa tietosi positiivisesta luottotietorekisteristä. Luotonantajalla on velvoite tarkistaa, voidaanko uutta luottoa myöntää luotonhakijalle. Rekisteri helpottaa tätä tehtävää. Rekisterin tietojen avulla luotonantaja saa ajantasaisen tiedon luotoistasi ja tuloistasi.

3. Luotonantajat näkevät rekisteristä tiedot lainoista, tuloista sekä luottokielloista

Rekisterin kautta tietosi tarkastava luotonantaja näkee lainojesi lisäksi myös tiedot tulorekisterin kautta välitetyistä kuukausituloistasi viimeisen 12 kuukauden ajalta sekä mahdollisen itse tekemäsi oman luottokiellon. Luotonantajat saavat käyttää rekisterin kautta saatavia tietoja vain tarkasti määriteltyihin käyttötarkoituksiin. Tietoja voi siis tarkistaa ainoastaan uuden luoton myöntämisen tai luottosopimuksen muuttamisen yhteydessä tai jos olet takaamassa toisen henkilön lainaa. Näet rekisteristä, mitkä luotonantajat ovat pyytäneet tietojasi, milloin ja mihin tarkoitukseen. Näet myös, mitä tietoja heille on toimitettu.

4. Maksuhäiriömerkinnät eivät näy rekisterissä

Maksuhäiriömerkinnöistä kertovat luottotiedot eivät näy positiivisessa luottotietorekisterissä, vaan maksuhäiriömerkintöjä ylläpitävät Asiakastieto Oy ja Dun & Bradstreet Finland Oy. Lue lisää maksuhäiriömerkinnästä ja ohjeet niiden tarkistamisesta.

5. Maksuviivemerkintä näyttää, mikäli lainan lyhentäminen ei ole onnistunut ajallaan

Positiivisessa luottotietorekisterissä näkyy maksuhäiriömerkintöjen sijaan, mikäli lainan maksuerän maksaminen on viivästänyt yli 60 päivää eräpäivästä tai laina on eräännytetty. Yli 60 päivää viivästyneestä maksusta kirjaantuu rekisteriin maksuviivemerkintä. Se ei tarkoita virallista maksuhäiriömerkintää, mutta maksuviivemerkintäkin voi hankaloittaa uuden luoton saamista. Luotonantaja poistaa tiedon maksuviiveestä, kun maksuerä on maksettu tai siitä on sovittu uusi maksuohjelma.

6. Voit tehdä oman vapaaehtoisen luottokiellon maksuttomasti

Positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa voit tehdä itsellesi vapaaehtoisen luottokiellon toistaiseksi voimassa olevaksi tai määräajaksi. Luottokiellon voi myös poistaa milloin tahansa. Vapaaehtoinen luottokielto suojaa sinua silloin, jos tietojasi on varastettu ja joku yrittää hakea luottoa henkilötiedoillasi. Luottokieltoa voi käyttää myös oman luotonoton rajoittamiseen. Jos annat lisäksi luvan, tieto luottokiellosta välitetään myös luottotietoyhtiöille eli et välttämättä tarvitse enää maksaa omasta luottokiellosta.

7. Tutustu omaan tilanteeseesi – tee oman talouden inventaario

Nyt on hyvä hetki istua alas ja kartoita oman talouden tilanne! Positiivisesta luottotietorekisteristä näet velkatiedot ja omasta verkkopankistasi kuukausittaiset menot. Voit käyttää myös muita talouden hallinnan välineitä apunasi. Maksuttomassa Penno.fi-verkkosovelluksessa voit seurata ja suunnitella rahankäyttöä.

Olisiko mahdollista säästää tai karsia velkoja? Säästölaskurillamme voit laskea sopivan kuukausittaisen säästösumman. Esimerkiksi velkoja vyöryttämällä voit maksaa velkoja tehokkaammin. Lue lisää velkojen vyöryttämisestä.

Lue lisää positiivisesta luottotietorekisteristä Verohallinnon sivuilta.

 

Artikkelin kuvituskuva: Unsplash

 

Oliko sivusta sinulle hyötyä?