Nuorena otetuista pikavipeistä voi selvitä
Noora velkaantui nuorena pikavipeistä. Hän selvisi lopulta lähes 20 000 euron veloista ja toivoo nyt, että yhä useampi ihminen osaisi hakea apua velkakierteeseen.Noora* oli reilu parikymppinen nuori nainen, kun elämä yllätti. Pitkä parisuhde päättyi äkillisesti ja yllättäen eroon ja Noora muutti ensimmäistä kertaa ihan oikeasti omilleen.
”Eron jälkeen olo oli aika ahdistunut. Mielihyvää tuli haettua ostamisesta. Ei siinä tullut ajateltua, miten ne laskut saa maksettua. Samaan aikaan pari kaveriakin sinkkuuntui ja oli juhlimistakin”, kertoo Noora velkaantumiseen johtaneesta polustaan.
Hän oli töissä jo tuolloin, mutta kun peruspalkka ei riittänyt, tuli kuvioon pikavipit. Niin kuin usein käy, velanotosta syntyy kierre. Lopulta Noorakin otti uutta lainaa selviytyäkseen entisten maksamisesta.
Ensimmäinen maksuhäiriömerkintä sai Nooran tajuamaan, että nyt ne luottotiedot menivät. Uutta lainaa ei enää saanut. Nooran työsuhde oli juuri ensimmäistä kertaa vakinaistettu ja heti siitä ensimmäisestä vakituisen työntekijän palkasta alkoi ulosmittaus. Sen tuntui aika masentavalta.
Noora ei ollut kertonut rahavaikeuksistaan kenellekään. Häpeä siitä, ettei aikuinen työssäkäyvä ihminen selviä palkallaan, vaan saa raha-asiansa näin sotkuun, oli musertava.
”Jossain vaiheessa äiti huomasi, että jotain oli vialla ja alkoi kyselemään, mikä tilanteeni on”, Noora muistelee.
Tilannetta lähdettiin selvittämään talous- ja velkaneuvonnan kautta. Velkaa oli kertynyt ulosottoon lähes 20 000 euroa. Velkojen järjestelyyn päädyttiin hakemaan Takuusäätiön takausta. Noora kertoo, että halusi maksaa omat velkansa eikä pyytää siihen muilta apuja. Nooralle myönnettiin takaus ja siitä vajaan neljän vuoden kuluttua olisi pöytä puhdas.
Tuo neljä vuotta on kulunut ja velat maksettu. Mitä Nooralle kuuluu nyt?
Noora kertoo, että järjestelylainaa maksaessa oli välillä aika tiukkaa. Joskus piti siirtää laskujen eräpäivää ja tiukassa paikassa vipata äidiltä. Ärsytti, että oli päästänyt tilanteensa niin pitkälle. Noora toivoo, että muut löytäisivät apua aikaisemmassa vaiheessa ja uskaltaisivat hakea sitä.
”Kun jälkeenpäin on puhuttu raha-asioista kavereiden kanssa, samoja ongelmia on muillakin. Ehkä välttyisi pahimmalta tai vyyhti aukeaisi nopeammin, jos rahasta puhuttaisiin avoimemmin”, tuumii Noora.
Mutta on aika tuonut oppiakin. Samaa tilannetta Noora ei enää halua uudestaan kohdalleen. Neljän vuoden aikana ehti tottua siihen, ettei kaikkea voi saada, mitä mieli tekisi. Nyt Noora on hyvin kartalla, mitä laskuja ja maksuja on tulossa. Ja miettii ennen ostamista, onko siihen varaa.
Noora harmittelee, että ihmisillä on liian vähän tietoa siitä, että apua on ylipäätään tarjolla. Raha-asioilla on iso vaikutus moneen asiaan, jaksamiseen ja mielenterveyteenkin. Siksikin olisi tärkeää, että tietoa olisi saatavilla helposti ja avunhakeminen olisi matalan kynnyksen takana. Pikavipit saisivat Nooran mielestä kadota maan päältä. Hän saa edelleen vippimainoksia. Mutta sen sijaan, että tekisi mieli tarttua helppoon rahaan, Noora kauhistelee niiden korkeita korkoja.
Niin ja muuten Nooralla menee kivasti. Uusi työpaikka odottaa ja rinnalle on löytynyt kumppani. Toivotaan Nooralle kaikkea hyvää ja kaunista tulevaisuuteen.
Kirjoittaja: Minna Backman, Takuusäätiö
Kuvituskuva: Unsplash
*Nimi muutettu asiakkaan henkilöllisyyden suojaamiseksi