Mitä tehdä, jos häätö uhkaa?
Hallituksen tekemät leikkaukset sosiaaliturvaan näkyvät myös häätöjen määrän lisääntymisenä. Jos sinulla on vuokravelkaa ja häätö uhkaa, ota huomioon, että häädön voi estää jokaisessa prosessin vaiheessa. Ripeä toiminta ja kommunikointi vuokranantajan kanssa ovat tässä avainasemassa, kirjoittaa Takuusäätiön Mirka Järvinen blogissaan.Vuokrasopimuksen irtisanominen ja purkaminen tarkoittavat eri asioita. Vuokrasopimuksen voi irtisanoa joko vuokralainen tai vuokranantaja. Tällöin noudatetaan irtisanomisaikaa.
Vuokrasuhteen purkamiseen tarvitaan aina selkeä peruste. Yleisiä purkamisperusteita ovat esimerkiksi kahden kuukauden maksamattomat vuokrat, vuokran maksaminen epäsäännöllisesti tai häiritsevä käytös.
Jos vuokranantaja purkaa vuokrasuhteen, vuokrasuhde purkautuu välittömästi, mutta yleensä vuokralaiselle annetaan noin kaksi viikkoa aikaa muuttaa pois. Vuokranantajalla ei ole oikeutta esimerkiksi vaihtaa lukkoja tai poistaa vuokralaista itse asunnosta. Ainoastaan ulosottoviranomainen voi toteuttaa häädön, ja siihen tarvitaan käräjäoikeuden päätös.
Jos vuokralainen ei muuta pois, tilanne etenee oikeuteen. Lopulta häätö voi johtaa maksuhäiriömerkintään ja luottotietojen menettämiseen.
Näin vuokravelan perintä etenee
Jos vuokranmaksussa on ongelmia ja vuokranantaja purkaa vuokrasopimuksen, hakee vuokranantaja häädön käräjäoikeudesta. Vuokralainen saa tässä vaiheessa haastehakemuksen tiedoksi kirjeitse ja hänellä on mahdollisuus antaa vastine, jos hän katsoo hakemuksen sisältävän virheellistä tietoa. Jos vastinetta ei toimiteta, käräjäoikeus käsittelee asian ja antaa päätöksen yleensä muutaman kuukauden kuluessa.
Kun käräjäoikeus on antanut päätöksen häädöstä, vuokralaisen luottotietoihin tulee merkintä maksamattomista vuokrista.
Seuraavaksi perintäprosessi etenee Ulosottolaitokselle, joka määrää vuokralaiselle ulosottotarkastajan ja häätöhakemus tulee vireille ulosottoon. Ulosottotarkastaja ilmoittaa viimeisen muuttopäivän, jolloin vuokralaisen tulee olla poistunut asunnosta.
Mikäli vuokralainen ei ole lähtenyt viimeiseen muuttopäivään mennessä, ulosottotarkastaja tulee yleensä poliisin kanssa paikalle toteuttamaan häädön. Tällöin asunto tyhjennetään ja lukot vaihdetaan.
Häädön voi estää jokaisessa prosessin vaiheessa
Häädön estäminen on mahdollista, mutta se vaatii vuokralaiselta ripeää toimintaa ja avointa kommunikointia vuokranantajan kanssa. Ulosottotarkastaja voi esimerkiksi myöntää lisäaikaa, mikäli häädön siirtämiselle on hyvät perusteet. Asumisneuvojat, sosiaalitoimi tai Kela voivat myös auttaa tilanteen selvittämisessä.
On hyvä muistaa, että vaikka vuokravelat maksettaisiin kokonaan, vuokranantajalla ei ole velvollisuutta jatkaa vuokrasuhdetta. Siksi on tärkeää pitää vuoropuhelu vuokranantajan kanssa avoimena koko prosessin ajan.
Häätöprosessi voi kestää pitkään, ja mitä aikaisemmin hakee apua, sitä suuremmat mahdollisuudet on estää häädön toteutuminen. Tärkeintä on, ettei jää yksin rahahuolien tai vuokravelkojen kanssa.
Mirka Järvinen
projektikoordinaattori
Häätoprosessi-kaavio PDF-tiedostona