Huijauksiin haetaan apua Takuusäätiöstä

Erilaiset verkkohuijaukset ja petokset yleistyvät ja muuttavat nopeasti muotoaan. Rikolliset ovat jo pitkään onnistuneet kalastelemaan ihmisten verkkopankkitunnuksia ja luottokorttitietoja. Myös uudet, luovat tavat menettää rahansa rikollisille lisääntyvät. Tämä näkyy myös Takuusäätiössä.

Usein huijarit saattavat ottaa yhteyttä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai nettikirppiksellä. Uusimpia huijausmuotoja ovat Applen lahjakorteilla tehtävät huijaukset, joissa huijattu ostaa tai antaa lahjakortin tiedot rikolliselle.  

Myös erilaiset sijoitushuijaukset, joissa rahaa siirretään suuria summia ulkomaille, näkyvät Takuusäätiöön tulevissa yhteydenotoissa. Huijauksen uhri saattaa ottaa esimerkiksi kymmenien tuhansien eurojen edestä kulutusluottoja, joita siirtää suuren tuoton toivossa ulkomailla sijaitsevaan sijoituskohteeseen.  

–  Aina Takuusäätiön neuvontaan yhteyttä ottava ei itse tunnista olevansa huijauksen kohteena. Tilanteet vaativat auttajalta hienotunteisuutta, mutta myös kykyä esittää oikeat kysymykset. Asiakkaalta voi kysyä esimerkiksi mitä hän itse ajattelee siitä, voisiko kyseessä olla huijaus. Joskus ihminen alkaa puhelun aikana pohtia tarkemmin ja saattaa nähdä tilanteessaan uusia puolia, kertoo talousneuvonnan asiantuntija Tiia Wassholm Takuusäätiöstä. 

Lisäksi verkossa tapahtuu romanssihuijauksia, joissa huijari tekeytyy romanttiseksi kumppaniksi huijatakseen uhriltaan rahaa tai henkilökohtaisia tietoja. Romanssihuijauksen kohde kokee olevansa romanttisessa suhteessa huijarin kanssa, mutta todellisuudessa hän viestittelee rikollisen kanssa. Myös romanssihuijaukset näkyvät Takuusäätiön neuvonnassa.  

Vieraskieliset asuntohuijausten kohteena  

Poliisi ja kuluttajaviranomaiset ovat varoittaneet lisäksi asuntohuijauksista. Näitä huijauksia tapahtuu erityisesti verkossa vuokra- ja myynti-ilmoitusten yhteydessä. Asuntohuijaukset ovat petoksia, joissa huijari yrittää saada huijauksen kohteelta rahaa tai henkilökohtaisia tietoja esittämällä olevansa asunnon omistaja, vuokranantaja tai kiinteistönvälittäjä.  

–  Erityisesti vieraskieliset joutuvat herkästi asuntohuijauksen kohteeksi, sillä he eivät aina tiedä julkisista ja turvallisista asunnonhakukanavista, kuvailee Kotouttavat taloustaidot -hankkeen asiantuntija Niina Lehtimäki Takuusäätiöstä. 

Miten huijauksilta voi suojautua? 

Huijauksilta suojautumista vaikeuttaa se, että huijausten muodot muuttuvat jatkuvasti. Huijarit yrittävät usein saada ihmisen toimimaan kiireessä.  

–  Huijausyritykset tulevat lähelle ja huijatuksi tulee usein silloin, kun sitä vähiten odottaa. Väsyneenä, kiireisenä ja ohimennen. Huijatuksi tulemista ei tarvitse hävetä, muistuttaa Tiia Wassholm. 

Huolellinen toiminta omien henkilö- ja pankkitietojen kanssa suojelee huijauksilta. Tärkeintä on muistaa, että pankki tai muu viranomainen ei koskaan kysy pankkitunnuksiasi viestillä, puhelimitse tai sähköpostilla.   

  • Käytä mobiilipankkia tai kirjoita pankin osoite suoraan selaimen osoiteriville. 
  • Kysy lisätietoja, jos et ymmärrä sopimusten ehtoja.  
  • Jaa itsestäsi tietoa somessa mieluummin liian vähän kuin liikaa. 
  • Tarkista ja pidä pankkitilien ja luottokortin nostorajat maltillisena. 
  • Seuraa oman pankkitilin tapahtumia. 
  • Älä klikkaa tekstiviestien linkkejä, jos et ole varma viestin lähettäjästä. 

Jos tulet tai epäilet tulleesi huijatuksi, toimi näin 

  • Jos epäilet pankkitunnustesi olevan vaarassa, ota yhteys oman pankkisi sulkupalveluun pankkitunnusten ja korttien sulkemiseksi.
  • Voit myös tehdä vapaaehtoisen luottokiellon, joka estää esimerkiksi lainan ottamisen nimissäsi. 
  • Jos epäilet rikosta, tee rikosilmoitus poliisille. 
  • Jos tarvitset tukea tilanteeseesi, voit ottaa yhteyttä rikosuhripäivystykseen.  

Tukea velkojen selvittämiseen on tarjolla  

Jos huijatuksi tullut on nostanut erilaisia lainoja ja siirtänyt lainarahat rikolliselle, menetettyjä rahoja ei useinkaan onnistuta saamaan takaisin. Apua velkaongelman selvittämiseen kannattaa kuitenkin hakea, jos esimerkiksi jo otettujen lainojen takaisin maksamisessa tulee haasteita. Neuvoa antavat Takuusäätiön maksuton neuvonta sekä Oikeuspalveluviraston talous- ja velkaneuvonta.