Empatia poistaa rahavaikeuksiin liittyvää häpeää

Kun luomme kaikki yhdessä avoimempaa rahasta puhumisen kulttuuria, torjumme häpeää ja ennalta ehkäisemme hankalien rahavaikeuksien syntymistä, kirjoittaa Mun talous -toiminnan kehittämissuunnittelija Ella Niini.

Mun talous -toiminta järjestää nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille Taloudenhallinnan ensiapukoulutuksia. Erään osallistujan sanat ovat jääneet mieleen. ”Kun nuori tulee puhumaan ja laittaa perässään työhuoneen oven kiinni, tietää että nyt on kyse rahasta.” Tämä kuvaa hyvin sitä häpeää, joka raha-asioihin monesti liittyy. Keskustelut rahavaikeuksista käydään suljettujen ovien takana – jos sielläkään.

Häpeä on normaali ihmisyyteen kuuluva tunne. Sen tunteminen on tärkeää, sillä se saa meidät miettimään tekojamme etukäteen ja harkitsemaan toimintaamme. Toisaalta liiallisesta häpeästä voi tulla myös elämää haittaava kahle. Jos häpeä on jatkuvaa, se leimaa kaiken ihmisen toiminnan elämässä, oli hänellä syytä häpeän tuntemiseen tai ei. Yliopistotutkija Karoliina Majamaa on haastatellut nuoria ja kirjoittanut siitä, kuinka taloudellisista vaikeuksista puhuminen voidaan kokea erittäin häpeälliseksi. Eräs nuori kuvasi tilannettaan: ”Kun yksin asui siellä pikku yksiössä ja laskuja vaan puski, kyllä oli se kuule kauhea häpeä kertoa yhtään kelleen mitään.”

Piiloituminen ongelmilta on helpompaa kuin niiden selvittäminen

Häpeä liittyy ihmisen koko minäkuvaan. Se on myös yhteydessä yhteisön paheksuntaan tai ainakin ihmisen oletukseen siitä. Usein häpeää kuvataan kasvojen menettämisenä. Häpeän kokemisessa on siis olennaista ajatus siitä, miltä näyttää muiden silmissä.

Aivot reagoivat vahvaan häpeään samalla tavoin kuin silloin, kun ihminen on fyysisen hyökkäyksen kohteena. Häpeä laukaisee ”taistele, jäädy tai pakene” -reaktion samalla tavoin kuin yllättävä fyysinen hyökkäyskin. Häpeä kannustaa meitä salailemaan asioita itseltämme silloin, kun asioita on vaikea kohdata. Lasku, jota ei ole varaa maksaa, työnnetään avaamattomassa kuoressa kaapin perälle. Omaa häpeän tunnetta voidaan purkaa myös muihin. Hyökkäys on paras puolustus.

Empatia on merkittävä (työ)elämän taito

Häpeään perehtyneen yhdysvaltalaisen professorin Brené Brownin mukaan tärkeintä jatkuvasta häpeästä irti pääsemisessä on puhua häpeästä ja sen syystä − eli toimia häpeää vastaan. Kun luomme kaikki yhdessä avoimempaa rahasta puhumisen kulttuuria, torjumme häpeää ja ennaltaehkäisemme hankalien rahavaikeuksien syntymistä.

Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa on kirjoittanut häpeästä. Hän uskoo häpeän vastavoiman yhteiskunnassamme olevan empatia. Empatian avulla ihmiset voivat auttaa toisiaan nousemaan häpeästä. Jokaisen onkin syytä kehittää empatiataitojaan. Myös kaikilla rahavaikeuksiin ajautuneita ihmisiä kohtaavilla ammattilaisilla kyky empatiaan on ratkaisevaa. Vaikeat lähtökohdat, nuorena tehdyt väärät valinnat, sairastuminen, työttömyys, avioero… kuka tahansa voi joutua rahavaikeuksiin. Empatiataidot auttavat näkemään kokonaisuuden pelkän kapean näkökulman sijaan.

 

Ella Niini
kehittämissuunnittelija, Mun talous -toiminta

Kirjoitus on alun perin julkaistu Takuusäätiön 30-vuotisjuhlajulkaisussa.