Asumisneuvoja ehkäisee asunnottomuutta ja häätöjä

Turun kaupungin asumisneuvoja Mirka Järvinen auttaa, kun vuokrarästit kasaantuvat ja häätöuhkaa. Hän kulkee asiakkaan rinnalla, kunnes tilanne on selvitetty.

Asumisneuvoja opastaa, neuvoo ja tukee arjen asumisen haasteissa. Turun kaupungin asumisneuvoja Mirka Järvinen kertoo, milloin asumisneuvontaan kannattaa olla yhteydessä ja mitä asumisneuvonnassa tapahtuu, kun yhteyttä ottaa ensimmäisen kerran.

Kuka voi olla yhteydessä asumisneuvontaa?

”Asumisneuvonta on tarkoitettu pääosin vuokralla asuville. Asumisneuvojaan kannattaa olla heti yhteydessä, kun esimerkiksi yksi vuokra on rästissä ja ei tiedä, mitä tekisi. Kaupungeissa on eri toimintatapoja ja asumisneuvoja voi esimerkiksi työskennellä kiinteistöyhtiölle tai kaupungille. Turussa on asumisneuvoja niin Turun kaupungilla kuin Turun vuokrataloillakin.

Asumisneuvoja voi auttaa esimerkiksi häätöuhkatilanteissa, vuokrarästien selvittelyssä tai asunnon hakemisessa. Asumisneuvoja voi auttaa myös etuuksien tarkistamisessa. Asumisneuvojan päätehtävänä on estää vuokraveloista, asunnon huonosta hoidosta ja häiriöistä johtuvia häätöjä.”

Mitä tapahtuu ensimmäisenä, kun asiakas ottaa yhteyttä asumisneuvontaan?

”Asumisneuvojaan voi ottaa itse tai yhdessä vuokranantajan kanssa yhteyttä. Ensimmäisenä asumisneuvoja kartoittaa asiakkaan tilanteen. Mitä on tapahtunut ja miksi? On tärkeää päästä kiinni juurisyyhyn. Miksi esimerkiksi vuokravelkaa on kertynyt? Miten voimme estää sen tapahtumisen uudestaan?

Tämän jälkeen alamme yhdessä selvittämään tilannetta. Tarkistamme, onko Kelan etuudet kunnossa, pystyykö kunnalta tai diakoneilta hakemaan taloudellista avustusta. Jos juurisyynä on esim. uhkapelaaminen, voisiko siihen saada apua. Asumisneuvoja pyrkii auttamaan kokonaisvaltaisesti ja kulkemaan rinnalla, kunnes tilanne on selvitetty.”

Millaisia tuloksia olette saaneet asumisneuvonnassa aikaiseksi?

”Asumisneuvonnassa Turussa on onnistuttu estämään häätöjä n. 60 kertaa vuoden 2020 aikana kahden asumisneuvojan voimin. Asiakastapaamisia on keskimäärin ollut 25–30 joka kuukausi.”

Avunpyytäminen voi olla vaikeaa, vuokrarästit ja velkaantuminen hävettävät. Mitä haluaisit sanoa ihmisille, jotka tarvitsisivat apua, mutta kynnys ottaa yhteyttä on liian suuri?

”Asumisneuvoja pystyy auttamaan paljon paremmin, jos vuokravelkaa on vielä maltillinen summa. Tämän vuoksi avun hakeminen ajoissa on tärkeää. Rahahuolien kanssa ei kannata jäädä missään nimessä yksin. Apua on kyllä tarjolla, kunhan sen rohkean askeleen uskaltaa ottaa. Asumisneuvojat eivät ole tuomitsemassa, vaan aina auttamassa.”

Ota yhteyttä asumisneuvojaan, kun tarvitset apua:

  • vuokrarästien tai velkojen selvittelyssä
  • etuuksien tarkastamisessa
  • häätöuhkatilanteissa
  • asunnon hakemisessa
  • sinulle sopivan palvelun löytämisessä

Vuokra-asukkaiden talousongelmien ehkäiseminen (ASTA)- hankkeessa ehkäistään vuokravelkoja ja häätöjä tarjoamalla neuvontaa vuokralaisille, jotka ovat ajautuneet tai riskissä ajautua talousongelmiin. Paikallisia toimintamalleja ovat kehittäneet hankkeeseen osallistuneet kunnat, vuokrataloyhtiöt ja järjestöt yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ja Takuusäätiön kanssa.