Älä tule huijatuksi!
Juuri nyt huijarien trendinä on tietojen ja rahan kalastelu WhatsApp-viesteillä ja sijoitushuijauksilla. Ole tarkkana ja vältä huijaukset.Viime vuonna suomalaiset menettivät huijareille yli 30 miljoonaa euroa. Huijaukseen voi haksahtaa kuka tahansa. Kiire, väsymys tai yksinäisyys voivat altistaa huijauksille. Huijausviestit ovat usein tunteita herättäviä ja niissä vedotaan auttamisen haluun, menetyksen pelkoon tai toiveeseen rikastua helposti.
Suhtaudu näihin huijauksiin varauksella
Tavallisimpia huijauksia ovat:
- lainahuijaukset, joissa tarjotaan edullista lainaa, mutta lainan saaminen edellyttää käsittelymaksun maksamista etukäteen.
- sijoitushuijaukset, joita löytyy monelta sivustolta, esim. Facebook, Instagram.
- perintöhuijaukset, joissa perinnön saaminen edellyttää etukäteismaksua.
- rakkaushuijaukset, jotka alkavat ystävystymisellä ja luottamuksen saavuttamisella. Sen jälkeen pyydetään rahaa, alkuun ehkä pieniä summia.
- valepoliisien yhteydenotto, tavallisin tarina on, että tilillesi on murtauduttu ja sen tarkistamiseen kysytään verkkopankkitunnuksia.
- pankin tekstiviesti, jossa pyydetään linkin kautta menemään varmistamaan jotain.
- ”omalta lapselta” viesti, että puhelin rikkoutunut ja voitko maksaa oheisen laskun.
- puhelu yrityksestä, esim. Gigantista ja pyydetään luottokortin numeroa vedoten johonkin epäselvyyteen tilauksessa.
Voiko tämä olla totta?
Huijaukset ovat nykyään todella taitavasti toteutettuja. Tarkkana pitää olla, ettei lankea huijarin virittämään ansaan. Jos joku tarjous kuulostaa vähän liian hyvältä ollakseen totta, se harvoin on totta. Vanha sanonta pitää edelleen paikkansa. Halpaa tai helppoa rahaa ei oikeasti ole saatavilla.
Pankki tai poliisi ei milloinkaan kysy verkkopankkitunnuksia tai henkilötunnusta puhelimitse tai sähköpostitse tai lähetä klikattavia linkkejä viesteillä. Älä siis koskaan anna vieraalle soittajalle pankki- tai henkilötunnuksia, jos niitä kysytään puhelimessa – oli soittaja sitten poliisi, pankkitoimihenkilö tai perintätoimisto.
Nopeus on valttia
Jos huomaat tai epäilet tulleesi huijatuksi, ole viipymättä yhteydessä omaan pankkiisi. Mihin vuorokauden aikaan tahansa on käytössäsi oman pankkisi sulkupalvelu. Ilmoita asiasta myös poliisille. Vielä suositeltavampaa on olla etukäteen yhteydessä omaan pankkiisi ja kysyä ennen tilaisuuteen tarttumista, että onko tiedossa huijauksia, joihin sinua nyt houkutellaan, vaikkapa perintö tarjolla.
Lisätietoa ja -ohjeita löydät mm.
Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta
Teksti: Minna Backman, Takuusäätiö
Kuva: Kuvituskuva iStock