Miten aloittaa säästäminen? – 15 vinkkiä säästämiseen

Tuntuuko säästäminen vaikealta? Miten tehdä säästämisestä helpompaa? Lue toimivat vinkit säästämiseen.

Säästöt tuovat turvaa ja ovat kestävä tapa pitää omasta taloudesta huolta. Jos arjessa tulee taloudellisesti tiukka hetki, säästöihin voi turvautua.

Säästämisen aloittaminen voi tuntua vaikealta. Kokeile näistä vinkeistä itsellesi sopivimpia tai vaikka kaikkia!

1. Aloita säästäminen heti

Säästämisessä aika on rahaa. Mitä nopeammin alat säästää, sitä enemmän saat ajan kuluessa säästöjä kartutettua. Päätä, että aloitat säästämisen tässä ja nyt – ei huomenna tai ylihuomenna.

2. Aloita säästäminen helpoimmasta asiasta

Aloita säästäminen siitä, mikä vähiten vaikuttaa arkeesi. Näin et joudu heti suuren muutoksen eteen, joka voi vaikuttaa motivaatioon jatkaa säästämistä.

3. Säästämisen voi aloittaa pienellä summalla

On aina parempi vaihtoehto, että säästössä on 30 euroa kuin 0 euroa! Kun aloitat säästämisen pienellä summalla, saat säästämiseen rutiinin ja voit kasvattaa säästettävää summaa myöhemmin.

Pienikin säästettävä summa kartuttaa pitkässä juoksussa varakassaa. Jos laitat esimerkiksi euron päivässä säästöön, kuukaudessa säästösi ovat karttuneet 30 eurolla ja vuodessa 365 eurolla.

4. Seuraa tulojasi ja menojasi

Säästäminen on vaikeaa, jos ei tiedä omia tulojaan ja menojaan. Kokeile seurata tulojasi ja menojasi kuukauden ajan esimerkiksi maksuttomalla Penno.fi-verkkosovelluksella. Löydätkö menoistasi rahareikiä, jotka voisit kuluttamisen sijaan laittaakin säästöön?

5. Säästä ensin puskuri

Puskuritili tuo taloudellista turvaa, jos elämäntilanne muuttuu ja rahaa on vähemmän käytettävissä. Puskuri voi olla esimerkiksi kahden tai kolmen kuukauden menoja vastaava summa. Voit asettaa puskuritilin sellaiseksi, ettet pysty suoraan nostamaan sieltä rahoja. Näin saat rauhassa säästää puskurin kasaan, eivätkä säästöt hupene nopeisiin mielitekoihin.

6. Aseta konkreettinen säästötavoite

Säästäminen on helpompaa ja motivoivampaa, kun tiedät, mitä varten haluat säästää. Säästölaskurillamme voit laskea, kuinka nopeasti pääset säästötavoitteeseesi, kun säästät tietyn summan kuukausittain.

Siirry säästölaskuriin

7. Suunnittele arkeasi etukäteen

Suunnittele arkeasi etukäteen niin paljon kuin mahdollista! Suunnittele etukäteen esimerkiksi viikon ruuat. Tiedätkö, onko sinulla tulossa kuukauden aikana arjestasi poikkeavia menoja, kuten illanviettoja? Suunnittele, kuinka paljon sinulla on rahaa käytettävissä ylimääräisiin menoihin.

8. Säästämisen eteen on tehtävä valintoja

Jotta säästäminen on arjessa mahdollista, on tehtävä harkitumpia kulutusvalintoja. Se on hyvä asia niin ympäristön kuin oman taloudenkin kannalta. Voit joutua luopumaan jostakin, mutta tilalle saat mielenrauhan, kun tiedät, että taloutesi on turvattu säästöillä.

9. Tunnista ulkoinen paine ja harkitse, ennen kuin ostat

Mieti, haluatko oikeasti ostaa tuotteen vai onko taustalla ulkoista painetta. Onko paine ostamiseen tullut sosiaalisesta mediasta tai kaveriltasi?

Kokeile harkinta-aikaa, joka on sidottu ostoksen hintaan. Esimerkiksi 25 euron ostoksen kohdalla nukut yhden yön yli ennen kuin ostat tuotteen, 50 euron ostoksen kohdalla kaksi yötä ja 100 euron ostoksen kohdalla kolme yötä. Tarvitsetko tai haluatko tuotteen vielä harkinta-ajan jälkeenkin?

10. Laske käyttämiesi palveluiden vuosihinta

Laske kaikille palveluille ja tilauksille, kuten lehtitilauksille, suoratoistopalveluille ja harrastusmaksuille, vuosihinta. Esimerkiksi kolmesta suoratoistopalvelusta, joiden kuukausihinta on 9 €, maksat vuodessa 324 €. Pohdi, käytätkö palveluita koko rahan edestä.

11. Siivoa some ja laita suoratoistopalvelut tauolle

Syöttääkö sosiaalinen media sinulle sisältöjä, joissa kuluttaminen on keskiössä? Etsi tilejä, joiden sisällöt tukevat tavoitteitasi, esimerkiksi kannustavat säästämään ja kestävään elämäntapaan.

Kuten vinkissä 10 totesimme, suoratoistopalvelut voivat olla yllättäviä menoeriä. Pidä siis vain yhtä maksullista suoratoistopalvelua kerrallaan. Lopeta vanha ennen kuin vaihdat uuteen.

12. Varaudu yllättäviin mielitekoihin

Väsyneenä ja nälkäisenä tulee helposti tilattua ruokaa kotiin. Varaudu näihin mielitekoihin etukäteen. Pidä kotona pakkasessa pizzaa tai muuta nopeaa ruokaa. Kun tekee mieli tilata ruokaa, ruoan voi ottaa omasta pakkasesta. Poista puhelimestasi kaikki ruoan tilaussovellukset.

13. Lainaa vaatteita ja tavaroita

Kaikkea ei tarvitse omistaa. Tiettyä vaatetta tai tavaraa voi tarvita vuodessa vain kerran tai pari. Selvitä silloin, saisitko tarvitsemasi vaatteen tai tavaran kaverilta tai tutulta lainaan sen sijaan, että ostat sen.

14. Ole itsellesi armollinen! Rahankäytön muuttaminen vaatii aikaa

Hyväksy ajatus siitä, että käytöksen muutos vie aikaa ja voi olla epämukavaa. Jos ei ole tottunut säästämään, voi se aluksi tuntua hankalalta ja vaatia paljonkin itsekuria.

15. Taloudellisen puskurin säästäminen voi mahdollistaa sijoittamisen

Taloudellinen puskuri tarkoittaa rahasummaa, johon voit turvautua silloin, kun rahasta on tiukkaa. Sijoittaminen on säästämisen muoto, jolla kiinnität säästösi pitkäksi aikaa. Sijoituksille saa yleensä tuottoa vain riittävän pitkällä ajalla.

Kun säästämisestä on tullut rutiini ja olet saanut säästettyä vähintään taloudellisen puskurin, voit alkaa miettiä sijoittamista. Sijoittamiseen voit perehtyä esimerkiksi Pörssisäätiön maksuttoman sijoituskoulun avulla.

Seurajaa tulojasi ja menojasi Pennon avulla

Penno.fi on maksuton verkkosovellusta, jonka avulla voit seurata omaa rahankäyttöäsi. Näet verkkosovelluksesta, mihin asioihin rahasi kuluvat.

Siirry sivuille

Tee säästötavoitteesi näkyväksi

Säästöpolku-tehtävä auttaa hahmottamaan oman säästötavoitteen ja tekee sen tavoittelemisesta konkreettista. Tulosta tehtävä ja väritä yksi palanen polusta aina, kun onnistut säästämään tietyn summan.

Lataa pdf-tiedosto

Oliko sivusta sinulle hyötyä?