Miten puhua rahasta?
Avoin rahapuhe lisää luottamusta ja vähentää ristiriitoja. Lue vinkit, miten puhua rahasta lapsen tai nuoren kanssa, parisuhteessa ja kavereiden kesken.Miten puhua rahasta lapsen tai nuoren kanssa?
Rahan käyttämisen ja rahasta puhumisen malli tulee kotoa. Jo pienelle lapselle kannattaa alkaa puhua rahasta ikätason mukaisesti.
1. Puhu rahasta lapselle, oli rahatilanne millainen tahansa
Rahasta ei saa tulla mörköä, josta ei puhuta lapsille. Raha on neutraali asia, koska kenen tahansa rahatilanne voi muuttua nopeasti. Omia rahahuolia ei kannata kaataa lapsen harteille, mutta rahatilanteesta voi kertoa lapselle avoimesti. Rahasta voi puhua lapsen kanssa arkisissa tilanteissa leikin tai askartelun lomassa. Leikkiraha ja kauppaleikit avaavat lapselle rahan arvoa.
2. Kerro lapselle, mistä rahaa saa ja mihin kaikkeen sen pitää riittää
Lapsena on hyvä oppia, että kaikkea ei voi ostaa heti. Viikko- tai kuukausirahan avulla lapsi voi opetella rahankäyttöä. Lapsen kanssa voi keskustella siitä, mitä viikkorahalla saa ja mihin se kannattaa käyttää. Viikko- tai kuukausirahan maksamista tärkeämpää on kuitenkin keskustella lasten kanssa rahankäytöstä. Jos rahat ovat tiukilla, eikä viikko- tai kuukausirahaan ole varaa, lapselle on hyvä kertoa asiasta.
3. Kannusta lasta säästämään
Lasta kannattaa kannustaa asettamaan omia tavoitteita, esimerkiksi säästämään omista viikko- tai lahjarahoistaan. Isomman hankinnan kohdalla voi sopia ja laskea lapsen kanssa yhdessä, kuinka paljon lapsen tulee säästää hankintaa varten.
4. Keskustele nuoren kanssa rahankäytöstä ja arvoista
Nuoren kanssa kannattaa keskustella siitä, millaisia asioita pidämme elämässä kaikkein tärkeimpinä ja mistä taas voisimme luopua. Sopikaa myös siitä, millaisia menoja nuori maksaa itse kuukausirahasta tai säästöillä. Keskustelun apuna voit käyttää Välttämätön, tarpeellinen vai turha -peliä.
Säästöpolku
Tulostettava tehtävä, joka tukee lasta säästämisen opettelussa. Säästötavoite on pilkottu pieniin osiin, joita lapsi voi värittää säästöpolulla edetessään.
SäästöpolkuMiten puhua rahasta parisuhteessa?
Rahasta puhuminen ja menojen reilu jakaminen vahvistaa luottamusta parisuhteessa. Vaikeisiin asioihin on helpompi löytää ratkaisuja yhdessä.
1. Käykää yhdessä rehellisesti läpi kummankin taloudellinen tilanne
Käykää läpi molempien tulot ja menot, mahdolliset säästöt ja velat. Hyvä työkalu sekä yhteisten että henkilökohtaisten raha-asioiden hoitoon on Penno.fi -verkkosovellus.
2. Keskustelkaa siitä, mikä on reilu tapa jakaa yhteiset kulut arjessa
Jos puolison tulot ja varallisuus eroavat paljon omistasi, on hyvä keskustella avoimesti siitä, onko toiselle osapuolelle reilua maksaa kaikki yhteiset menot puoliksi. Ylen verkkosivujen artikkelissa on laskuri, jossa esitellään kolme tapaa jakaa yhteiset kulut.
3. Harkitkaa yhteisen käyttötilin avaamista
Jos asutte yhdessä, yhteinen käyttötili yhteisille menoille voi helpottaa ja selkeyttää arjen raha-asioiden hoitamista. Sopikaa, paljonko siirrätte rahaa kuukausittain tilille ja mitä menoja tililtä maksetaan. Näitä voivat olla yhteisen talouden laskut, vuokra tai vastike ja ruokaostokset.
4. Puhukaa avoimesti rahasta
Keskustelkaa siitä, millaisia omia ja yhteisiä rahaan liittyviä tavoitteita teillä on. Myös taloudellisista vaikeuksista kannattaa puhua. Vaikeista asioista on helpompi jutella ongelmien ilmaannuttua ja niihin on helpompi löytää ratkaisuja yhdessä.
5. Hyväksykää eroavaisuudet
Jokaisella meistä on muodostunut jo lapsuudessa suhde rahaan, ja tästä syystä myös kokemukset rahasta ja sen aiheuttamista tunteista vaihtelevat.
Testi rahapuheesta parisuhteessa
Oletko puhunut kumppanisi kanssa rahasta? Oletteko samalla aaltopituudella rahankäytön tai vaikka säästämisen suhteen?
Raha-asioista ja taloudesta on joskus vaikea puhua, varsinkin, jos ei tiedä miten kumppani suhtautuu asiaan. Tämä kysely auttaa avaamaan keskustelua.
Linkki testiinMiten puhua rahasta kavereiden kesken?
Raha on väline moniin hauskoihin asioihin. Rahanmenosta kannattaa sopia kavereiden kesken etukäteen, koska samanlaisia asioita voi tehdä monessa eri hintaluokassa.
1. Sopikaa etukäteen, miten yhteisten menojen kulut jaetaan
Kun suunnittelette esimerkiksi yhteistä illanviettoa, jaetaanko kulut tasan vai maksaako joku enemmän kuin toiset. Elämäntilanteet kavereiden välillä vaihtelevat ja se kannattaa ottaa huomioon. Sopikaa myös raamit sille, kuinka paljon illanvietto saa enintään maksaa.
Miettikää, miten kirjaatte jaettavat kulut. Kirjoitatteko kulut ylös paperille, käytättekö Exceliä tai kustannusten jakoa varten tarkoitettua sovellusta?
Välillä voi olla kiva tarjota kaverille, jos oma rahatilanne on hyvä. Kerro, jos toivot, että tarjoaminen olisi vastavuoroista.
2. Sano ääneen, jos kaverin ehdottama tekeminen tuntuu liian kalliilta
On molempien vastuulla, että sovittu tekeminen sopii myös kummankin budjettiin. Keksikää yhteistä tekemistä, joka ei maksa mitään. Viettäkää leffailta kotona, tehkää retki lähiluontoon tai kuntoilkaa yhdessä ulkokuntosalilla.
3. Etsikää kuluttamisen tapoja, jotka sopivat koko kaveriporukalle
Meillä on erilaisia tapoja viettää aikaa ja kuluttaa. Myös kulutustapojen hiilijalanjälki voi olla hyvin erilainen.