Budjetointi – omien tulojen ja menojen seuranta ja suunnittelu

Omien tulojen ja menojen seuranta ja suunnittelu kannattaa. Raha ei vain katoa tililtä, ja saat mielenrauhan, kun tiedät, mihin rahasi riittävät. Näillä ohjeilla pääset budjetoinnissa alkuun!

1. Miksi oman talouden budjetointi kannattaa?

Budjetointi ei ole vain rahojen laskemista. Kun suunnittelet rahankäyttöäsi, suunnittelet samalla myös arkeasi. Budjetointi tekee arjen valinnat näkyväksi; mitä syömme, miten liikumme ja miten vietämme aikaa.

Oman talouden suunnittelu tuo mielenrauhaa ja varmuutta, kun tiedät, mihin asioihin rahasi riittävät. Budjetoimalla varmistat, että rahaa riittää niihin asioihin, jotka koet itsellesi tärkeäksi.

Velkatilanteesta selviämiseksi budjetointi on lähes välttämätöntä. Rahojen on aina ensi sijassa riitettävä pakollisiin menoihin, kuten asumiseen, ruokaan ja lääkkeisiin, ja vasta sen jälkeen velkojen maksuun.

Budjetoinnin hyödyt

  • Raha ei vain katoa tililtä.
  • Tiedät, paljonko sinulla on rahaa käytettävissäsi.
  • Voit tehdä arjessasi kestävimpiä ja harkitumpia valintoja.
  • Tiedät, mihin rahaa on varattava etukäteen.
  • Vältyt isommilta yllätyksiltä.
  • Säästäminen on helpompaa.

Budjetoi tärkeimmät menot ensin

Aloita budjetointi kirjaamalla ylös tärkeimmät menot ja varaamalla niihin rahaa. Budjetoi ainakin nämä menot: asuminen, ruoka, lääkkeet, puhelin ja liikkumisen kulut.

2. Miten oman talouden suunnittelussa pääsee alkuun?

Aloita budjetointi selvittämällä ensin tulosi ja menosi. Kun teet budjetin oikeilla luvuilla, saat todellisen kuvan taloudestasi. Näin pääset alkuun ja teet itsellesi kuukausibudjetin:

1. Kirjaa ylös kaikki tulosi kuukauden ajalta. Oma verkkopankki on hyvä lähde tähän. Laske mukaan palkka, etuudet ja muut mahdolliset tulot.

2. Kirjaa ylös kuukauden kiinteät menot. Ne ovat menoja, jotka on pakko maksaa kuukaudesta toiseen.

3. Vähennä tuloistasi kiinteät menot. Laita tämän jälkeen sopivaksi katsomasi summa säästöön. Jaa sen jälkeen jäljelle jäävä summa kuukauden vaihtuviin menoihin, kuten ruokaan ja vapaa-ajan menoihin. Suunnittele ja laske, kuinka paljon voit käyttää näihin kuukauden aikana rahaa.

4. Kun olet tehnyt suunnitelman, seuraa rahankäyttöäsi säännöllisesti. Kirjaa ylös, kuinka paljon ja mihin asioihin rahaa on kulunut. Yritä pysyä suunnittelemassasi budjetissa tai korjaa sitä tarvittaessa. Tarkista, oletko unohtanut tai yli- tai aliarvioinut jonkin menon.

VINKKI: Kirjaa budjettiin myös maksuttomat menot

Omaan budjettiin voi lisätä myös ns. nollarivejä. Kirjaa ylös maksuttomia menoja, kuten kirjastossa käynnit, uintireissu ystävän kanssa tai luonnossa liikkuminen. Jos budjetti on pieni, maksuttomien menojen näkyväksi tekeminen voi tuoda merkityksellisyyttä arkeen. Maksuttomat menot ovat myös kestävä valinta niin ympäristölle kuin omalle lompakollekin.

3. Kokeile erilaisia budjetointivälineitä ja -tapoja

Budjetointiin löytyy erilaisia välineitä ja tapoja. Voit budjetoida päivä-, viikko- tai kuukausitasolla. Omaa taloutta kannattaa suunnitella aina silloin, kun tulosi tai elämäntilanteesi muuttuvat.

Oman talouden suunnittelussa alkuun pääsee pelkällä kynällä ja paperilla. Voit myös kokeilla esimerkiksi:

Lue lisää erilaisista budjetointivälineistä ja -tavoista

 

Katso videolta vinkit oman talouden suunnitteluun

Lue myös

Oliko sivusta sinulle hyötyä?