Taloudellinen toipuminen -opas rahapeli- ja taloushaittoja työssään kohtaavan ammattilaisen tueksi
Rahapelaamisesta johtuvat talousvaikeudet näkyvät monen asiakkaan kohdalla. Millä tavoin asiakastyötä tekevä ammattilainen voi neuvoa ja tukea näissä asioissa? Taloudellisen toipumisen opas antaa ammattilaiselle tietoa ja vinkkejä. Oppaan on julkaissut THL.Taloudellisella toipumisella tarkoitetaan muun muassa rahapelaamisesta aiheutuneiden taloudellisten haittojen kanssa elämistä tai niistä eroon pääsemistä. Siihen liittyy myös raha-asioiden hallintaan saamista ja tasapainoisen rahasuhteen rakentamista. Näissä asioissa ammattilainen voi toimia rahapeli- ja taloushaittoja kokeneen asiakkaan tukena, rohkaista ja kannustaa häntä ja antaa toivoa joskus epätoivoiseltakin vaikuttavassa tilanteessa.
– Hankkeemme näkökulmasta taloudellinen toipuminen on myös sitä, että rahapelaamisesta aiheutuneesta taloudellisesta niukkuudesta tai suuristakin veloista huolimatta henkilö voi elää mielekästä ja palkitsevaa elämää, projektipäällikkö Aura Pylkkänen Rahat pelissä -hankkeesta kertoo.
Monipuolista tietoa talous- ja rahapelihaitoista
Takuusäätiön ja Sosped-säätiön yhteishankkeen asiantuntijat ovat olleet mukana kirjoittamassa THL:n julkaisemaa Taloudellisen toipumisen opasta, joka on laadittu yhteistyössä rahapelaamisen, talousosaamisen, sosiaalityön ja mielenterveyden asiantuntijoiden kanssa. Opas on monipuolinen tietopaketti rahapeliongelmaan ja talousvaikeuksiin liittyvistä teemoista sekä apu- ja tukipalveluista.
– Taloudellinen toipuminen on pitkäkestoinen prosessi, joten myös ammattilaiselta vaaditaan epävarmuuden sietoa ja ymmärrystä siitä, ettei ole olemassa nopeita, helppoja ratkaisuja talous- ja rahapelihaittoihin, hankesuunnittelija Teresa Tenkanen Rahat pelissä -hankkeesta kertoo.
Kokemusasiantuntijoiden ääni kuuluviin oppaassa
Talousvaikeuksista puhutaan usein velka edellä. On tärkeää tuoda esiin myös muita taustalla olevia asioita, jotka vaikuttavat taloushaittoja kohdanneen henkilön tilanteeseen.
– Kokemustoimijat ovat kuvanneet, että taloudellinen haitta voi olla paljon muutakin kuin euroja: siihen voi kuulua pakkoajatuksia, erilaisia käyttäytymismalleja tai rahasuhteen vääristymistä, hankesuunnittelija Jenna Mäkelä Rahat pelissä -hankkeesta kuvaa. Jos juurisyitä haitalle ei tunnisteta, on riski retkahtaa uudelleen pelaamaan suurempi.
Oppaassa on mukana myös Sosped-säätiön Pelirajaton-toiminnan kokemusasiantuntijoiden kirjoituksia. Kokemusasiantuntijat Marjo ja Jarkko kuvailevat oppaassa omaa matkaansa kohti taloudellista toipumista.
–”Rahan polttelu” tilillä jatkui myös sen jälkeen, kun pelaamiseni loppui. En osannut enää hoitaa talouttani. En tiennyt, mitkä laskut olisi ensin maksettava tai mistä saisin apua, kuka minua auttaisi tai edes haluaisi auttaa, kokemusasiantuntija Marjo kirjoittaa tarinassaan.
– Taisteluni peliriippuvuutta vastaan on kohdallani elinkautinen. Rahan kohdalla olen käsitellyt kaikki mahdolliset tunteet. Tiedän miltä tuntuu häpeä, viha, sekä halu elää ilman rahaa. Raha oli kuitenkin keskiössä omassa ajatusmaailmassani, kokemusasiantuntija Jarkko kirjoittaa.
Lue Marjon ja Jarkon tarinat kokonaisuudessaan Taloudellinen toipuminen -oppaasta. Maksuttoman oppaan voi lukea ja ladata Julkarista. Opasta jaetaan myös ammattilaistapahtumissa. Tutustu oppaaseen ja nappaa oma kappale mukaan THL:n tapahtumissa!
Katso THL:n video, jossa oppaan tuottanut Päivi Auma-aho kertoo oppaasta.
Lue THL:n uutinen Taloudellinen toipuminen on osa rahapelihaitoista toipumista – uusi opas ammattilaisen työn tueksi THL:n verkkosivuilta.
Lisätietoa:
Aura Pylkkänen
projektipäällikkö, Rahat pelissä -hanke, Takuusäätiö
aura.pylkkanen(at)takuusaatio.fi
Teresa Tenkanen
hankesuunnittelija, Rahat pelissä -hanke, Takuusäätiö
teresa.tenkanen(at)takuusaatio.fi
Jenna Mäkelä
hankesuunnittelija, Rahat pelissä -hanke, Sosped-säätiö
jenna.makela(at)sosped.fi
Uutisen kuvituskuva: Unsplash