Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää

Loman päättyessä mukavien muistojen lisäksi vastassa voi olla olla tyhjä pankkitili ja luottokorttilaskut. Silloin on hyvä pysähtyä ja miettiä, haluaako kasvattaa laskupinoa entisestään ja odottaa, miten tulee käymään vai pitäisikö tarttua toimeen heti? Kirjoittaa Takuusäätiön talousasiantuntija Virpi Muilu.

Tuttu sanonta ja tuttu tilanne monessakin tilanteessa. Näin voi käydä esimerkiksi aamulla, kun lähdet kiireellä kotoa. Tiskit jäävät laittamatta koneeseen ja pöydät pyyhkimättä. Kotiin palatessa palaat illalla kotiin ja sinua odottaa aamuiset tiskit keittiössä, eli ”minkä taakseen jättää, sen edestään löytää”.

Mitä kauemmin tiskejä kerääntyy pöydälle sitä korkeammaksi pino kasvaa. Siivoamista on helppo siirtää ja sitä tiiviimmin lika tarttuu astioihin. Tilannetta on toki mahdollista pitkittää, jopa siihen saakka, kunnes astiat loppuvat kaapista. Ja neuvokkaimmat voivat paikata tilannetta uusilla astioilla ja kasvattaa pinoa entisestään, kunnes pino on niin korkea, että se kaatuu jo itsestään.

Tiskejä tiskatessa saattaa hiipiä mieleen ajatus, että olisinpa aiemmin tarttunut toimeen, niin homma olisi hoitunut helpommin.

Näin voi käydä myös maksamattomien laskujen ja luottojen kanssa.

Kesälomakausi alkaa olla nyt lopuillaan. Lomalla oli mukavaa ja rentouttavaa. Tuli käytyä huvipuistoissa, festareilla, sukuloimassa ja ulkonakin tuli syötyä. Lomalla ei oltu köyhiä eikä kipeitä. Rahan käyttöä ei välttämättä tullut niin seurattua ja se budjettikin jäi ennen lomaa tekemättä.

Mukavien muistojen lisäksi lomalta kotiin palaessa vastassa voi olla tyhjä pankkitili ja luottokorttilaskut. Vähän niin kuin se tiskipino eli ”edestäänhän sen löytää”. Tässä kohtaa on hyvä pysähtyä ja miettiä, haluaako kasvattaa laskupinoa entisestään, kuten tiskivuorta ja odottaa miten tulee käymään, vai pitäisikö tarttua toimeen heti?

Suosittelen tarttumaan toimeen, jos taloudellinen tilanne vähänkin huolestuttaa tai mietityttää, sillä koskaan ei ole myöhäistä ottaa omaa taloutta haltuun.

”Eteenpäin sanoi mummo lumessa”

Siivoamisen perusohje on se, että siivous aloitetaan puhtaimmasta kohteesta ja edetään likaisinta. Tämä sopii aika hyvin myös raha-asioiden hoitamiseen. Tavoite on, ettei likaa levitetä, joten ei anneta velkaantumisenkaan riistäytyä käsistä.

On tavanomaista pyrkiä välttämään ikäviä asioita ja tästä aiheutuvaa ahdistusta, joka siitä nousee. Tilanteesta puhuminen ja tarvittaessa myös avun hakeminen voivat auttaa laittamaan asioita myös oikeisiin mittasuhteisiin monessakin asiassa. Oli se sitten arjen töiden organisointi tai raha-asioiden kuntoon saaminen.

Ota taloutesi haltuun selvittämällä taloutesi tulot ja kirjaa ne ylös. Sen jälkeen lähde listaamaan menojasi. Näin saat kokonaiskuvan taloudestasi. Sen jälkeen kirjaa ylös kaikki laskut ja mahdolliset velkasi. Älä unohda osamaksuja, luottokortteja, luotollisia tilejä tai velkoja tuttaville. Apuna tähän voi käyttää esimerkiksi pankkitiliotteita.

Uskalla katsoa tilannetta realistisesti laskelmia tehdessäsi. Oman taloustilanteen kokonaiskuvan hahmottaminen tuo myös näkyväksi kulutustottumukset. Tiukassa tilanteessa näistä voi myös yrittää pihistää. Älä pihistä kuitenkaan tärkeistä menoista. Kun saat tuloja maksa aina ensin asumisen kulut, ruoka, lääkkeet, puhelin ja netti sekä työhön pääseminen.

Tämän jälkeen maksa muita menoja, kuten velkoja mahdollisuuksien mukaan. Laskujen eräpäiviä voi myös siirtää tai lainojen kuukausieriä muuttaa väliaikaisesti tai pysyvästi. Aina kannattaa kuitenkin tarkistaa, mitä maksuohjelmien muuttaminen maksaa.

Jos loman aikana on tullut käytettyä luottokorttia tai joustoluottoa, lyhennä saldoa reippaasti ajoittain, ettet joudu korottamaan luottorajaa tai ottamaan uutta lainaa.

Kannattaisiko tilannetta tasapainottaa lainalla?

Lainan ottaminen ei ole aina pahasta. Lainan ottamista tulee kuitenkin harkita tarkkaan. Laina ei auta esimerkiksi paikkaamaan jatkuvaa arjen tulovajetta. Uuden lainan ottaminen talouden tasapainottamiseen on taloudellisesti järkevää vain siinä tapauksessa, että tällä saadaan aikaan kestävä ratkaisu. Maksukyvyn on riitettävä myös arjen menoihin ja lainan maksamiseen. Lainaa ottaessa tulee tarkoin tutustua lainan ehtoihin (korko ja kokonaiskustannukset).

Lainan ottaminen ei ole järkevää, jos sinulla on ollut jo pitkään taloudellisia vaikeuksia ja velkaa on kertynyt useaan paikkaan. Tässä on vaarana, että uusi laina vain pitää yllä velkakierrettä ja syventää taloudellista ahdinkoa. Tällöin tulee lähteä selvittämään velkojen järjestelykeinoja.

Rahataidot vaativat opettelua siinä missä monet muutkin asiat. Mikäli et selviä tilanteesta omin avuin, niin lähde hakemaan rohkeasti apua.

Takuusäätiön verkkosivuilta löydät hyödyllistä tietoa arjen rahankäytöstä, fiksuista kulutusvalinnoista ja säästämisen aloittamisesta. Saat myös työkaluja ja vinkkejä budjetointiin.

Takuusäätiön palveluita, joista voit hyötyä

Hallitse rahojasi Penno.fi -sovelluksen avulla

Penno on verkossa toimiva maksuton sovellus ja Takuusäätiön sivuilta löytyvä työkirja. Syöttämällä Pennoon tulosi ja menosi näet helposti, mistä rahat tulevat ja minne ne menevät. Lisäksi voit asettaa säästämistavoitteen ja seurata, miten onnistut tavoitteessasi.

Neuvontaa Velkalinjalla ja Kysy rahasta -chatissa

Meille voi soittaa maksutta Velkalinjaan, puh. 0800 9 8009 tai ottaa yhteyttä Kysy rahasta -chatiin, joka löytyy nettisivuiltamme. Keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä nimeään tarvitse kertoa. Täältä voit kysyä neuvoa esimerkiksi budjetin laatimiseen tai missä järjestyksessä laskut on hyvä maksaa. Voit kysyä myös velkojen yhdistämisestä.

Takuusäätiön Pienlaina – arjen tarpeisiin

Takuusäätiön pienlainalla voi rahoittaa pienen ostoksen tai menon. Lainaa voi hakea esimerkiksi kodinkoneisiin, takuuvuokraan, huonekaluihin tai auton korjaamiseen. Lainalla voidaan maksaa myös laskuja ja pieniä velkoja, jos tällä voidaan estää alkava velkakierre.

Takuusäätiö takaa pankkilainan velkojen yhdistämiseksi

Jos olet velkakierteessä ja sinulla on maksuvaikeuksia, voit hakea Takuusäätiöstä takausta järjestelylainaan. Järjestelylainalla yhdistetään kaikki vakuudettomat velat ja laskurästit yhdeksi uudeksi lainaksi

Teksti: Virpi Muilu, Takuusäätiö