Miten auttaa omaan kotiin muuttavaa nuorta raha-asioissa? 6 vinkkiä vanhemmille

Moni nuori muuttaa syksyllä asumaan yksin ensimmäistä kertaa. Kokosimme 6 vinkkiä, miten vanhemmat ja muut läheiset voivat tukea omaan kotiin muuttavaa nuorta raha-asioissa.

1. Puhu arjen raha-asioista

Selvittäkää yhdessä, kuinka paljon omaan kotiin muuttava nuori saa tuloja ja mitä tukia esimerkiksi opiskelijan pitää hakea. Kelan sivuilta löytyy tietoa erilaisista etuuksista ja niiden hakemisesta.

Osa Takuusäätiöön yhteyttä ottaneista nuorista kertoo, että he eivät ymmärtäneet arjen todellisia kuluja ja asunto, johon he muuttivat, oli liian kallis. Miettikää, mitä asuminen maksaa. Entä paljonko ruokaan ja muihin pakollisiin menoihin kuluu rahaa? Apuna voi käyttää kohtuullisen minimin viitebudjetteja. Ne ovat esimerkkilaskelmia siitä, kuinka paljonko kohtuulliseen kuluttamiseen tarvitaan Suomessa rahaa.

2. Vinkkaa sovelluksista, joilla on helppo seurata taloutta

Viimeistään nyt on hyvä aika kirjautua maksuttomaan Pennoon, joka on helppo sovellus raha-asioiden seuraamiseen. Voitte kokeilla yhdessä nuoren kanssa, miten rahat riittävät esimerkiksi opiskelijan budjetilla.

Tuloja ja menoja on helpompi hahmottaa, kun ne kirjaa ylös. Silloin näkee konkreettisesti, millaisen osan pakolliset menot vievät ja minkä verran muuhun kulutukseen jää rahaa. Budjettilaskurillamme voi suunnitella ja ennakoida kuukauden menot.

Nuori poika näpyttelee matkapuhelinta ulkona. Tuloja ja menoja voi seurata useilla eri sovelluksilla. Monilla pankeilla on omia sovelluksia kulujen seurantaan.

3. Jaa arvokas salaisuus

Säästämisen salaisuus piilee siinä, että sen voi aloittaa pienelläkin summalla. Kannusta nuorta varautumaan, jotta elämän yllätyksistä on helpompi selvitä. Säästölaskurillamme voitte yhdessä laskea, miten pienelläkin säästettävällä summalla voi kasvattaa taloudellista puskuria.

Myös unelmat ovat tärkeä osa elämää. Puhukaa siitä, vaativatko ne säästämistä. Elämä on tässä ja nyt, mutta ”elät vain kerran” -asennetta ei kannata venyttää äärimmilleen arjen sujumisen kustannuksella. Ennemminkin sen voisi nähdä asenteena, jonka takia omasta elämästä ja raha-asioista kannattaa pitää hyvää huolta tänäänkin.

4. Kerro erilaisista lainoista

Lainamainoksilta on vaikea välttyä, sillä niitä on joka puolella: netissä, lehdissä ja katukuvassa. Juttele nuoren kanssa lainakokemuksistasi ja siitä, mitä lainojen takaisinmaksu vaatii. Lainalaskurillamme nuorelle voi havainnollistaa lainan takaisinmaksuajan ja kokonaiskustannukset.

Kiperässä tilanteessa nopea ja helppo lainaraha voi tuntua hyvälle vaihtoehdolle, mutta kalliilla pikalainalla ei kannata ratkaista rahahuolia. Jos lainaa ei pysty maksamaan takaisin, voi se viedä velkakierteeseen, josta on vaikea päästä pois.

Lainan ottaminen ei kuitenkaan ole kaikissa tilanteissa paha asia. Esimerkiksi monella opiskelijalla on edessään opintolainan hakeminen. Lisäksi Takuusäätiöstä voi hakea edullisen pienlainan muun muassa takuuvuokraan tai muuttokuluihin. Myös hyvinvointialueet myöntävät sosiaalisia lainoja samoihin tarkoituksiin.

Nuori nainen shoppailemassa vaatteita kirpputorilla. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Löytyisikö vanhemmilta, sukulaisilta, netin kierrätyspalstoilta tai kirppareilta kivoja asioita uuteen kotiin?

5. Kannusta elämään omannäköistä elämää

Itsenäistyvän nuoren elämässä on edessä monia valintoja, jolloin on mietittävä, mikä minulle on tärkeää ja millaista elämää haluan elää. Esikuvien sekä muiden aikuisten tulot ja kulutusmahdollisuudet ovat todennäköisesti toisenlaisia kuin omaa elämäänsä aloittavalla nuorella. Esimerkiksi opiskelijan budjetilla voi olla pakko karsia kulutusta, jotta rahat riittävät arjen menoihin.

Ensimmäiseen kotiin ei tarvitse ostaa kaikkea uutena, eikä kaikkea tarvitse hankkia kerralla. Pelatkaa Välttämätön, tarpeellinen vai turha? -peliä ja keskustelkaa, mitkä asiat arjessa ovat välttämättömiä ja mistä taas voi luopua.

6. Tarjoa tukea

Ole kiinnostunut ja valmis kuuntelemaan, kun omaan kotiin muuttanut nuori kertoo arjestaan. Kysele säännöllisesti, miten raha-asiat sujuvat. Tue nuorta avun hakemisessa, jos kaikki ei suju ilman ongelmia.

Pienissäkin rahahuolissa nuori, vanhemmat tai muut läheiset voivat ottaa yhteyttä maksuttomaan Kysy rahasta -chatiin tai Velkalinjaan. Kun huoliin tarttuu nopeasti, ne eivät pääse paisumaan ongelmiksi, joiden ratkaiseminen vie pidemmän ajan. Ongelmiinkin löytyy tosin aina ratkaisu – myös se on tärkeä viesti itsenäistymisen kynnyksellä.

Pidetään huolta, että nuorten on helppo kysyä neuvoja. Itsenäisen elämän aloittaminen ei tarkoita, että kaikesta pitäisi selvitä yksin.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?