Ekososiaalinen talousneuvonta antaa voimavaroja epävarmassa maailmassa
Takuusäätiö ja Marttaliitto ovat julkaisseet ekososiaalisen talousneuvonnan mallinnuksen, jota voidaan hyödyntää ryhmätoiminnassa. Mallinnus antaa ammattilaisten työn tueksi uudenlaista näkökulmaa ja työkaluja tukea taloudellisesti haavoittuvassa tilanteessa olevien arjen hyvinvointia lievittämällä niukkuudessa ja epävarmuudessa elämisestä aiheutuvaa huolta ja stressiä. Toimintamalli on kehitetty Takuusäätiön ja Marttaliiton Kestävät talouspolut -kehittämishankkeessa vuosina 2022–2024.“Talousneuvontaan on yhdistetty arjen ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden tavoitteita. Halusimme myös haastaa totuttuja talousneuvonnan asetelmia, paikkoja ja tapoja. Ekososiaalinen viitekehys auttaa reflektoimaan omia uskomuksiamme ja ajattelumallejamme sekä ymmärtämään oman toimintamme vaikutuksia muihin ihmisiin ja ympäristöön”, sanoo Kestävät talouspolut -hankkeen projektipäällikkö, johtaja Minna Markkanen Takuusäätiöstä.
Ekososiaalisen talousneuvonnan toimintamalli kytkeytyy myös talousosaamisen ja taloudellisen hyvinvoinnin kysymyksiin. Sen avulla voidaan luoda edellytyksiä, tukea voimavaroja ja motivaatiota talousasioiden jatkotyöskentelylle ja talousosaamisen syventämiselle.
Malli liikkuu kolmessa aikaulottuvuudessa: Mitkä asiat menneisyydessämme ovat tehneet meistä sellaisia rahankäyttäjiä kuin olemme tänään? Entä mitkä asiat antavat voimavaroja nykyhetkessä ja miten raha liittyy tulevaisuudenhaaveisiimme?
Malli madaltaa kynnystä puhua raha-asioista
Toimintamalli on kehitetty ryhmätoimintaan. Se perustuu yhteisöllisiin, voimavara- ja luontolähtöisiin sekä toiminnallisiin menetelmiin. Keskeistä on myös tasavertainen kohtaaminen, vuorovaikutus ja osallisuus.
Malli sopii erityisesti sellaiseen ryhmätoimintaan, jossa kohdataan taloudellisesti haavoittuvassa tilanteessa olevia henkilöitä. Ryhmässä on tunnistettu tarve raha-asioiden käsittelylle, mutta osallistujilla ei välttämättä ole voimavaroja tai motivaatiota osallistua talousneuvontaan.
“Olemme madaltaneet osallistumisen kynnystä yhdistämällä talousneuvontaan muuta mielekästä toimintaa, kuten luontoretken tai ruoan valmistamisen. Samalla osallistujille tarjoutuu mahdollisuus olla yhdessä, kuulua joukkoon, oppia uutta ja saada vertaistukea”, kertoo Kestävät talouspolut -hankkeen asiantuntija Venla Toivonen Takuusäätiöstä.
Raha-asioista ei ole välttämättä helppoa puhua ryhmässä. Mallinnusta kehittäessä talousneuvontaa onkin viety ensisijaisesti jo olemassa oleviin yhteisöihin, joissa osallistujien keskinäistä luottamusta on jo rakentunut.
“Raha-asioista voi olla helpompi puhua tutussa ryhmässä. Näin voidaan myös tukea talousosaamisen vahvistumista prosessiluonteisesti, kun osallistujat pystyvät jatkamaan aloitettuja keskusteluja myöhemmin saman ryhmän tai sen ohjaajan kanssa. Tämä edellyttää sitä, että myös yhteisön ammattilaiset saavat valmiuksia ja keinoja tukea omia asiakkaitaan talousosaamisessa”, toteaa Marttaliiton Kestävät talouspolut -asiantuntija Katri Pellikka.
Neuvonta-, opetus- ja sosiaalialan työntekijät voivat mielellään hyödyntää ekososiaalisen talousneuvonnan mallinnusta soveltuvin osin omassa työssään.
Tervetuloa ekososiaalisen talousneuvonnan pariin!
Lataa mallinnus
Lisätietoa mallinnuksesta Takuusäätiön verkkosivuilla
Lisätietoja:
Minna Markkanen, Takuusäätiö, minna.markkanen(at)takuusaatio.fi
Katri Pellikka, Marttaliitto, katri.pellikka(at)martat.fi
Venla Toivonen, Takuusäätiö venla.toivonen(at)takuusaatio.fi