Rahat pelissä? -testi herättelee pohtimaan omaa rahankäyttöä rahapeleihin
Kuuden kysymyksen verkkotesti herättelee pohtimaan omaa rahapelaamista kestävän talouden näkökulmasta. Aseta rahapelaamiselle hintalappu. Millaisen hinnan olet valmis maksamaan?Rahat pelissä? -verkkotestin tavoitteena on vahvistaa rahapelaajan valmiuksia taloudellisesti kestäviin päätöksiin silloin, kun hän pelaa rahapelejä. Kuinka paljon pelaajalla on varaa hävitä rahapeleihin?
– Tutkimusten mukaan väestötasolla 2,5 miljoonaa suomalaista – eli 70 prosenttia 15–74-vuotiaista – on pelannut jotakin rahapeliä vuoden aikana. Mutta kuinka moni pelaajista on tehnyt erillisen pelibudjetin itselleen? projektipäällikkö Aura Pylkkänen Takuusäätiöstä pohtii.
Rahat pelissä? -testi on suunnattu erityisesti riskitason rahapelaajille, jotka pelaavat rahapelejä taloustilanteeseensa nähden runsaasti tai kestämättömästi. THL:n väestötutkimuksen mukaan jopa 151 000 suomalaisella ilmenee ongelmallista rahapelaamista.
– Testi herättelee pohtimaan, pysyykö rahapelaaminen sellaisissa rajoissa, ettei se horjuta omaa tai läheisten taloutta. Testi voi toimia keskustelun herättäjänä ammattilaisen ja asiakkaan välillä, hankesuunnittelija Teresa Tenkanen Takuusäätiöstä vinkkaa.
Taloudelliset haitat yleisimpiä rahapelihaittoja
Rahat pelissä? -testin tehneet näkevät myös, miten muut ovat vastanneet. THL:n Suomalaisten rahapelaaminen 2023 -väestökyselyn mukaan taloudelliset haitat ovat yleisimpiä rahapelaamisesta koettuja haittoja. Nämä haitat korostuvat erityisesti nuorilla aikuisilla. Rahapelaaminen on Suomessa keskittynyttä, eli pieni 2,5 % pelaajaporukka tuottaa pelihäviöillään puolet rahapelikulutuksesta.
Napakan testin kuusi kysymystä käsittelevät rahapeleihin kulutetun rahan määrää, velaksi pelaamista ja rahan arvon hämärtymistä pelitilanteissa.
– Rahan arvo hämärtyy usein rahapeleissä erityisesti verkossa pelattaessa, koska perinteiset kolikot ja setelit ovat vaihtuneet verkon pikseleihin. Lisäksi nettipelit ovat todella nopeita, hankesuunnittelija Jenna Mäkelä Sosped-säätiöstä muistuttaa.
Testi antaa tietoa taloudellisista riskeistä ja palveluista
Testin avulla rahapelejä pelaava saa tietoa siitä, millaisia taloudellisia riskejä rahapelaamiseen voi liittyä. Lisäksi testi antaa vinkkejä oman rahapelikulutuksen hallintaan. Testi perustuu rahapelihaittoja kohdanneiden ihmisten kokemuksiin sekä tutkittuun tietoon, mutta ei ole varsinainen talous- tai rahapelihaittojen kartoitusinstrumentti.
Testin lopusta löytyy lyhyesti tietoa auttavista ja tukea tarjoavista tahoista. Jos rahapelaaminen on aiheuttanut haittoja itselle tai läheiselle, kannattaa ottaa yhteyttä Peluuriin tai oman hyvinvointialueen sote-palveluihin. Taloudellisiin haittoihin apua ja tukea saa talous- ja velkaneuvonnasta, talousneuvoloista tai Takuusäätiöstä.
Testi on laadittu Rahat pelissä -hankkeessa (2023–2025). Hankkeessa kehitetään rahapelihaittoja kokeneille ja kohtaaville henkilöille taloudellista toipumista edistävää neuvontaa, tietoa ja tukea. Valtakunnallinen hanke on Takuusäätiön ja Sosped-säätiön yhteinen kehittämishanke ja se toteutetaan STEAn rahoituksella.
Kuvituskuva: iStock.